PLC-k programozása, beüzemelése – kezdjük az alapoknál

Mielőtt rátérnénk a PLC-k programozásához, beüzemeléséhez kapcsolódó legfontosabb tulajdonságokra érdemes tisztáznunk, hogy mi is tulajdonképpen a PLC. Legegyszerűbben úgy fogalmazhatnánk meg, hogy a PLC tulajdonképpen egy programozható vezérlő, amely voltaképpen egy olyan készüléket jelent, amely vagy mikrovezérlővel vagy mikroprocesszorral rendelkezik, ezek mellett különféle ki és bemenetekkel és kommunikációs porttal is rendelkezhet típustól függően. Az ipar legkülönbözőbb területein alkalmazzuk leginkább a PLC berendezéseket, fő feladatuk nem más, mint gépek, berendezések esetleg gyártósorok vezérlése, illetve lehetőséget biztosítanak arra, hogy ugyanazon berendezés a betöltött programnak megfelelően akár egyszerre több vezérlési feladatot is el tudjon látni.

PLC-k programozása, beüzemelése – megrendelő igényei alapján

Az egyes PLC-k programozása, beüzemelése minden esetben a megrendelő igényeihez mérten kerül végrehajtásra. Munkatársaink a lehető legnagyobb szakmai tudásuknak megfelelően végzik ezen munkafolyamatokat, a programozás első lépéseként alaposan megismerik a megrendelő igényeit, hogy milyen egyes funkciókra, technikai jellemzőkre van szükségük a PLC legoptimálisabb működésének eléréséhez. Ezeket összegezve a PLC navigációs ablakának segítségével történik a PLC-k programozása, beüzemelése.

Mik a legfontosabb előnyei a PLC-k programozásának, beüzemelésének?

Magának a PLC alkalmazásának talán egyik legnagyobb előnye, hogy igen nagymértékben képes lecsökkenteni a beruházás idejét a korábban alkalmazott huzalozott logikájú vezérlésekhez képest, hiszen már egy modern technológiáról beszélhetünk a PLC-k programozása, beüzemelése során. A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a PLC berendezés programozható, valamint tesztelhető, ennek függvényében a beüzemelési idő jelentős mértékben csökkenthető.
A PLC-k alkalmazásának legfontosabb szempontjai közé pedig az alábbiakat sorolhatjuk, melyek ismeretében könnyen kiválasztható a PLC-k programozása, beüzemelése során felhasználni kívánt eszközök köre. A technikai jellemzők, melyek az adott folyamatirányítás feltételeit szolgálják, valamint a gazdasági szempontok, amelyek vonatkoznak egyrészt az automatizált technológiára, másrészt a termék minőségi, mennyiségi jellemzőinek figyelembevételével az esetleges balesetvédelmi szempontokat is célszerű figyelembe venni.

PLC-k kiválasztása szakértelemmel – a PLC-k programozása, beüzemelése során

Munkatársaink készségesen állnak megrendelőink segítségére, szakmai tanácsadásunknak köszönhetően a megfelelő PLC kiválasztása egyszerűvé válhat, hiszen megfelelő szakmai complex szemlélet hozzájárul a jó választáshoz, amelyben ötvöződnek a gazdasági, műszaki stb szempontok egyaránt.